upotreba ulja čajevca

Upotreba ulja čajevca – klinička ispitivanja i zvanične studije

Klinična ispitivanja: upotreba ulja čajevca u različite svrhe

Upotreba ulja čajevca je najrazličitija, dok se neki kunu u njegovu delotvornost za ne tako jednostavna oboljenja, drugi ga koriste i za čišćenje kuće. Pripremili smo za vas neke od najznačajnijih kliničnih studija koje pokazuju šta sve australijski čajevac može, ali i gde su njegovi limiti.

Drugi važan faktor koji morate uzeti u obzir je i kvalitet samog ulja koje koristite, odnosno da li ste prilagodili preciznu dozu onda kada je to potrebno i da li koristite ulje u odgovarajućem obliku, prilagođeno baš nameni za koju vam je potrebno.

Zašto su klinička ispitivanja važna?

U današnje vreme, uglavnom postoje dve struje – oni koji su isključivo za zvaničnu medicinu i priznaju samo sintetičke lekove i drugu grupu koju često čine ljudi koji su protivnici konvencionalne medicine do te mere da su nekada skloni različitim “teorijama zavere” kada je medicina u pitanju.

Nijedna ni druga krajnost nisu dobre. Prvi su, na primer, prečestom i preteranom upotrebom antibiotika doveli do toga da je dobar deo populacije rezistentan na različite vrste bakterija, dok drugi često prave zdravstvene probleme ne razmišljajući da ono što “leči” ma koliko bilo prirodno ima i svoja neželjena dejstva ili pak u obliku koji koriste ne može biti dovoljno efikasno, kao što je slučaj nekada sa čajevima.

Veoma je teško naći balans i prepoznati pravu opciju koja je u datom trenutku potrebna, a lekari ponekad nisu voljni da nam u tome pomognu. Stoga, za početak, treba napraviti pravi izbor i naći lekara od poverenja koji će vam pomoći da rešite problem.

Izdvojili smo neke od značajnijih studija o australijskom čajevcu (u bazi Nacionalnog instituta zdravlja SAD-a ih ima preko 150) kako biste mogli da steknete uvid za šta je sve australijski čajevac delotvoran i koje su njegove mogućnosti, ali i ograničenja. Poslednju deceniju komplementarni i alternativni lekovi su sve popularniji, ali je važno utvrditi koji od njih zaista i u kojoj meri mogu da pomognu.

Vekovima u Australiji postoji upotreba ulja čajevca u različite svrhe. Sada je ono dostupno širom sveta čisto ili kao aktivan sastojak nekog proizvoda. Promena pogleda na lečenje zaraznih bolesti je neophodna i kako bi se sprečila preterana upotreba antibiotika. U Srbiji se tek poslednjih godina po malo vodi računa o tome da se antibiotici ne piju osim kada je to zaista potrebno. U Evropi se uglavnom antibiotici prepisuju samo kada je to zaista preko potrebno.

Mnogi pacijenti gledaju pozitivno na fitofarmaciju jer im često pomaže upravo onda kada konvencionalna terapija to ne uspe, uz manje štetnih nuspojava. Nažalost, medicinska profesija sporije prihvata ove vidove terapije.

Sadašnje studije su pokazale značajne pozitivne rezultate kada je upotreba ulja čajevca i njena antimikrobna i protivupalna efikasnost u pitanju. Potrebno je dodatno utvrditi tačnu efikasnost kada su u pitanju: bakterijske, gljivične i virusne infekcije. Time bi upotreba ulja čajevca dobila zvanično lekovito dejstvo. (Izvor: Melaleuca alternifolia (Tea Tree) Oil: a Review of Antimicrobial and Other Medicinal Properties)

Lečenje kandidijaze posle upotrebe antibiotika

Vaginalna infekcija kandidom (Candida Albicans) je česta pojava, posebno nakon upotrebe antibiotske terapije. Dr Pol Beleš je izradio dve studije o efikasnosti lečenja uljem čajevcem. Jedna od ovih studija vezana je upravo za pojavu kandidijaze nakon antibiotske terapije i u njoj je učestvovalo 28 žena.

Prisustvo kandide je normalno u vagini, međutim, kada se broj gljivica drastično poveća to rezultira pojavom belog sirastog sekreta, praćenog svrabom i bolnom upalom. Za ovu studiju korišćeno je ulje u obliku vaginaleta, po jedna svake večeri. Nakon prve nedelje, jedna pacijentkinja je prekinula terapiju zbog osećaja peckanja, dok ostale nisu imale nikakvih smetnji (peckanje).

Rezultati terapije: Nakon trideset dana, pregledano je preostalih 27 pacijentkinja i 23 su bile potpuno izlečene, a kod ostale četiri je došlo do umerenog poboljšanja.

Dr Beleš je ustanovio da je ulje australijskog čajevca efikasno i znatno manje iritirajuće nego druga eterična ulja koja se koriste u ove svrhe. Tom prilikom je izjavio: ”Bili smo zadivljeni dobijenim rezultatima. Eterično ulje australijskog čajevca je ušlo u grupu glavnih eteričnih ulja i pojavilo se kao antiseptik i protivgljivični agens prvog reda u fitoaromaterapiji.”

Izvor: Prof. Paul Belaiche Faculty of Medicine of Bobigny 1985 Phytotherapy Pena (MELALEUCA ALTERNIFOLIA OIL, ITS USE FOR TRICHOMONAL VAGINITIS AND OTHER VAGINAL INFECTIONS. OB GYN 1962 19; 6:793-95)

Lečenje trihomonasa i kandidijaze uljem čajevca

Ova studija sprovedena je na 120 pacijentkinja i lečenje se pokazalo podjednako efikasno kao i lečenje sa konvencionalnim vaginaletama protiv trihomonasa.

Lečenje bakterijske vaginoze i monolijarnog vulvovaginitisa vaginaletama sa uljem čajevca

Izveštaj autora o delovanju vaginaleta sa uljem australijskog čajevca kod lečenja bakteriske vaginoze i vulvovaginitisa kod pacijentkinje koja je odbila konvencionalnu terapiju (metronidazol u ovom slučaju), pokazao je sledeće:

  • lečenje je trajalo 5 dana sa vaginaletama koje su sadržale po 200mg eteričnog ulja australijskog čajevca u vegetabilnoj podlozi;

  • autor je zaključio da su ove vaginalete sigurna i netoksična alternativa konvencionalnoj terapiji sa antibioticima, posebno tokom trudnoće.

Izvor – autor: Dr. Donald J Brown Townsend Letter for Doctors (Australia) May 1991 -reporting on A L Blackwell Lancet Dec 1989.Save