Valerijana

Valerijana – odoljen, macina trava, Valerian (engleski naziv), Valeriana officinalis L, Valerianaceae (latinski naziv)

Lekovita biljka čija su umirujuća svojstva poznata više od 2000 godina

Valerijana je biljka poreklom iz Evrope koja raste do dva metra visoko. Uzgaja se kao lekovita biljka, za ukrašavanje vrtova, ali i raste divlje na vlažnim travnjacima. Ravna, šuplja stabljika na vrhovima nosi cvetne rozete poput kišobrana, sa mirisnim belim, svetlo ljubičastim ili ružičastim cvetovima, koji cvetaju u junu. Koren je svetlo sivo smeđe boje,  prepoznatljivog mirisa.

Valerijana se primenjuje kao sedativ više od 2000 godina. Drevni grčki lekari Hipokrat i Galen opisali su njena umirujuća svojstva i koristili je za lečenje nesanice i za smirenje. Valerijana se i danas u modernoj herbalnoj medicini koristi za lečenje istih poremećaja.
valerijana cydonia malus

O valerijani

Valerijana (odoljen) raste u Evropi, Severnoj Aziji i  Americi. Uspeva dobro na vlažnom ali i na suvom zemljištu. U proleće svaka biljka formira jedno šuplje stablo. Listovi su raspoređeni u parove i sastoje se od šest do deset latica. Valerijana počinje cvetati sredinom leta. Cvetovi su beli, svetlo ljubičasti ili ružičasti, prijatnog mirisa. Koren je svetlo sivo smeđe boje, neobičnog, prepoznatljivog mirisa, koji privlači mačke pa one često trljaju nos o svežu biljku ili koren. Otud je biljka i dobila naziv, macina trava.

 

Tradicionalna primena valerijane

Valerijana je lekovita biljka čije je umirujuće delovanje često opisivano tokom poslednjih 2000 godina. Za lekovito dejstvo uglavnom se koristi koren biljke, čiji se jak miris čini lako prepoznatljivim. U drevnoj Grčkoj valerijana je korišćena još od vremena Hipokrata za lečenje više različitih bolesti. Dioskorides, grčki lekar, autor De Materia Medica, koristio je valerijanu za lečenje obolele jetre, urinarnog i digestivnog trakta. Arapski lekari su, takođe, prepisivali valerijanu svojim pacijentima. Pored toga , valerijana je korišćena i kao začin te kao sirovina za proizvodnju mirisa.
U srednjem veku naziv za valerijanu bio je „Nard“. U starijim dokumentima preparati korena valerijane nazivaju se  „Amantilla“ .Poreklo naziva valerijana nije sasvim poznato. Prvi put se pojavljuje u starim tekstovima u X veku, a opšte je mišljenje da je naziv izvedenica latinske reči „valere“ što znači biti snažan i zdrav. U srednjevekovnoj folklornoj tradiciji pojedinih naroda, valerijana je korišćena kao deo magičnih napitaka koji su dobrim delom svoj efekat zasnivali na umirujućem delovanju. Danas je valerijana oficijelna u farmakopejama Austrije, Francuske, Nemačke, Velike Britanije, Mađarske , Rusije, Švajcarske i ostalim zemljama Evrope, a služi kao sredstvo za umirenje i za lečenje poremećaja spavanja.

http://malus.rs/shop/

Kako deluje i šta sadrži valerijana?

Valerijana sadrži valtrate, didrovaltrate i izovaltrate, valerijansku kiselinu, beta-sitosterol, seskviterpene i ursoličnu kiselinu.  Mada se upotrebljava kao lek za umirenje i lečenje nesanice više od 2000 godina, sastojci odgovorni za ovo delovanje kao i način na koji deluju još uvek nisu poznati.

Medicinsko delovanje valerijane

Valerijana deluje kao prirodni anksiolitik i sedativ, pa je pogodna za ublažavanje anksioznosti, stanja koje se odlikuje osećajem teskobe, straha, sve do pojave panike, uz psihomotornu napetost i unutrašnji nemir.
Anksioznost je najčešće nemotivisana i nije vezana za objekat ili osobu. Valerijana je u ovom slučaju blaža prirodna alternativa benzodiazepinima.
U slučajevima poremećaja spavanja, kao i nervnim oboljenjima izazvanim nemirom, valerijana se pokazala delotvornom i kao lek je priznata od Svetske Zdravstvene Organizacije (WHO), Nemačke Komisije E, kao i Evropski naučni fitoterapijski komitet (ESCOP).

 

Koji deo biljke valerijane se koristi?

Primjenjuje se isključivo svež koren valerijane, koji je pažljivo osušen na temperaturi ispod 40°C.

Šta o delotvornosti valerijane kažu savremena naučna istraživanja?

  • Nesanica se smatra jednim od največih zdravstvenih problema.
  • Najnovija istraživanja su pokazala da bi se mogla efikasno primeniti za lečenje nesanice uz manje nuspojave od konvencionalnih lekova.
  • Laboratorijska ispitivanja su pokazala da valerijana pokazuje snažan anksiolitički učinak.
  • Kliničko ispitivanje efikasnosti primene kombinovanog tečnog ekstrakta valerijane i hmelja, datog u pojedinačnoj dozi, pokazalo je da ova primena dovodi do povećanja vremena spavanja, kao i vremena provedenog u dubokom snu.
  • Sistematski pregled do sada objavljenih studija o efikasnosti preparata valerijane u lečenju nesanice pokazao je da preparati valerijane mogu poboljšati kvalitet sna, a da pri tom ne dovode do nuspojava.
  • Laboratorijska ispitivanja delovanja preparata valerijane pokazala su da oni pokazuju znatno veći anksiolitički i antidepresivni učinak, a znatno manji sedativni i miorelaksacijski učinak. Smatra se da upravo ova svojstva doprinose poboljšanju kod poremećaja spavanja.
  • Ispitivanje efikasnosti i tolerabilnosti kombiniranog ekstrakta valerijane i matičnjaka u lečenju uznemirenosti i poremećaja spavanja kod dece ispod 12 godina pokazalo je da u slučaju oba navedena poremećaja dolazi do znatnijeg poboljšanja.

Kako se dozira?

Čaj od korena valerijane: 2 do 3 grama čaja prokuvati u 2dl vode. Za smirenje i u slučaju anksioznosti ovako pripremljen čaj piti 2 do 3 puta dnevno. Za lečenje nesanice 2 dl čaja piti dva sata pre spavanja.
Kapsule valerijane (300 mg ekstrakta iz 3,0 grama korena valerijane):  Za lečenje anksioznosti i za smirenje 3 x 1 kapsula dnevno. Za lečenje nesanice 1 kapsula uveče dva sata pre spavanja.
Tinktura valerijane: Za lečenje anksioznosti i za smirenje 3 x 60 kapi dnevno. Za lečenje nesanice 60 kapi tinkture uveče dva sata pre spavanja.

Da li je štetna?

Valerijana spada u grupu neškodljivih lekovitih biljaka. Nema poznatih kontraindikacija niti neželjenih efekata.

Da li postoje interakcije sa nekim lekovima?

Nisu dokazane interakcije preparata valerijane sa lekovima.

U kojim se lekovitim oblicima primenjuje?

Primenjuje se u obliku čaja od korena, tableta ili kapsula koje sadrže ekstrakt iz korena valerijane, tinkture, kupke za spoljnu upotebu.

Da li valerijanu smeju koristiti trudnice i dojilje?

Nema ograničenja za primenu preparata valerijane za vreme trudnoće i u toku dojenja.

http://malus.rs/shop/