Test opterećenja glukozom

OGTT (Oral glucose tolerance test) – Test opterećenja glukozom

test opterecenja glukozom ogtt

Šta je test opterećenja glukozom?

Test opterećenja glukozom, takođe je poznat kao oralni glukoza test tolerancije (OGTT) i meri reakciju organizma na šećer (glukozu). Test tolerancije na glukozu se može koristiti za skrining dijabetesa tipa 2. Često se koristi modifikovana verzija ovog testa za dijagnozu gestacijskog dijabetesa – tip dijabetesa koji se razvija tokom trudnoće. (Izvor: www.mayoclinic.org)

OGTT je test opterećenja glukozom kojim se labaratorijski vrši provera sposobnosti tela da razgrađuje šećer posle ispijanja glukoze u tečnom obliku.

Kako se pripremiti za OGTT?

Pre početka testiranja, bitno je da 12 sati ne jedete i ne pijete ništa osim vode. Dobro bi bilo da budete odmorni i naspavani.

Prethodnog dana nije dobro da unosite velike količine slatkiša, testa i voća, kako prvi rezultat ne bi bio lažno pozitivan (misli se na uzimanje uzorka na prazan stomak).

U danima koje prethode testiranju testiranju je poželjno da se hranite uobičajeno.

Raspitajte se kod svog lekara, ukoliko već uzimate neku terapiju, da li ona može uticati na rezultat. Posebno kada su u pitanju beta-blokatori i antidepresivi. Oni mogu da pokažu izmenjen rezultat.

Pripremite neku literaturu za čitanje dok čekate vađenje krvi.
(Izvor: www.healthline.com)

Kako izgleda test opterećenja glukozom?

Pre početka testiranja, uzima se uzorak krvi. Zavisno od ustanove, krv se uzima iz prsta ili vene.

Nakon toga pacijent će dobiti da popije glukozu rastvorenu u vodi. U zavisnosti od zahteva lekara, pije se 50, 75 ili 100 grama glukoze. Uglavnom se trudnicama daje količina od 100g glukoze.

Tokom testiranja je dozvoljeno da grickate kriške limuna ili će vam limun biti isceđen u čašu sa glukozom. Ostala hrana i piće, osim vode nisu dozvoljeni dok se testiranje ne završi. Takođe je dozvoljeno da sve vreme pijete čistu vodu, koliko želite.

Krv se uzima na svakih 30 ili 60 minuta, u zavisnosti od toga kako je nadležni lekar tražio. Testiranje traje između 2 i 3 sata.

Kako ćete se osećati tokom testa opterećenja glukozom?

Neki ljudi osećaju mučninu, obliva ih hladan znoj, vrtoglavicu, ubrzano dišu i postanu bledi posle pijenja glukoze. Međutim, ozbiljni neželjeni efekti ovog testa su veoma retki. Najbolje bi bilo da se ne krećete previše, posebno da naglo ne ustajete ili se ne okrećete, jer možete iznenada osetiti nalet mučnine.

Ako vas savlada mučnina i povratite u bilo kom trenutku testiranja, test se smatra nevažećim i morate ponoviti nekog drugog dana kompletan postupak.

Zašto se vrši OGTT?

Na ovaj način, može se uporedo vršiti i testiranje insulina. Insulin je hormon koji proizvodi pankreas i on reguliše nivo glukoze u organizmu.

Trudnice i OGTT

Oralni test tolerancije glukoze se koristi za skrining trudnica na gestacijski dijabetes između 24. i 28. nedelje trudnoće.

Rezultat testa opterećenja glukozom

Obavezno je da se oko analize rezultata OGTT konsultujete sa svojim endokrinologom, odnosno lekarom opšte prakse ili pak ginekologom, ako ste u drugom stanju. Endokrinolog je najmerodavniji da proceni rezultat šećera I preporuči način ishrane, kao i da prepiše eventualne lekove.

Normalan raspon vrednosti glukoze se može razlikovati od laboratorije do laboratorije.
(Izvor: www.nlm.nih.gov)

Normalni raspon vrednosti može da se razlikuje među različitim laboratorijama. Neke laboratorije koriste različita merenja ili testiranje različitih uzoraka. Razgovarajte sa svojim lekarom o značenju svojih konkretnih rezultata ispitivanja.

Šta znači kada je rezultat OGTT povišen?

Viši rezultat znači da možda imate predijabetes, dijabetes ili gestacijski dijabetes (ukoliko ste u drugom stanju).

Faktori koji mogu uticati na povišen rezultat su: preterano vežbanje i skora operacija ili drugi veći stres.

Pročitajte još:

Povišen šećer i pojava rana na telu

Povišen šećer i kandida

 

Save