MIOMI su dobroćudne izrasline

Miomi

Miomi su dobroćudne izrasline nastale iz glatkog mišićnog tkiva materice. Svaka treća žena do 35 godina, posebno ukoliko nije imala trudnoća do 25. godine ima miom.

miomi virak lečenje vaginalete

Kako nastaju miomi?

Još uvek se ne zna tačno kako nastaju miomi. Genetika svakako ima značajnu ulogu u pojavi, ali i faktori rasta (proteini u telu koji upravljaju brzinom i stepenom ćelijske prolifeacije), zatim problemi u vaskularnom sistemu i reakcija tkiva na povrede.

Genetika je svakako ključni faktor, jer često postoji istorija mioma u razvoju kod žena u istoj porodici. Rasa takođe ima veliku ulogu. Žene afričkog porekla imaju dva do tri puta veće šanse da razviju miome od žena drugih rasa. Kod njih se miomi javljaju već u dvadesetim godinama, za razliku od belih žena kojima se simptomi javljaju u tridesetim i ranim četrdesetim godinama. Trudnoća u ranim dvadesetim smanjuje mogućnost od pojave fibroida. Miomi nisu primećeni kod devojčica u pubertetu, takođe adolecentkinje retko imaju miome.

Faktori koje su istraživači naveli kao povećan rizik od pojave mioma su:

  • rana prva menstruacija – pre navršenih 10 godina,
  • konzumiranje alkohola (pre svega piva),
  • infekcije materice,
  • povišen krvni pritisak (hipertenzija).

Estrogen stimuliše rast fibroida u mnogim slučajevima. Tokom prvog tromesečja trudnoće, oko trećina mioma se uveča, a zatim smanji nakon porođaja. Fibroidi imaju tendenciju da se smanjuju nakon menopauze, ali ukoliko se koristi hormonska terapija na bazi estrogena oni mogu da opstanu i čak napreduju.

Izvor: www.medicinenet.com

Vrste mioma

Subserozni miomi

Miomi koji rastu na mišićnom zidu materice, ispod serozne površine koja prekriva matericu.

Intramuralni miomi

Miomi koji rastu unutar materice.

Submukozni miomi

Miomi koji rastu ispod sluzokože materice.

Simptomi – kako da znate da imate miom?

Žene uglavnom nemaju simptome, posebno ako su u pitanju mali miomi. Kod postojanja većih mioma, mogu da se jave nepravilna, jača i produžena krvarenja koje prati anemija i osećaj naduvenosti i pritiska u stomaku. Može se dogoditi da miom pritiska debelo crevo ili bešiku, pa stvara bolov. Nekad se javljaju i bolovi u krstima.

Postavljanje dijagnoze je lako, na osnovu manuelnog i ultrazvučnog ginekološkog pregleda. Ukoliko nisu mnogo veliki i ne izazivaju tegobe, potrebno je samo da odlazite na redovne kontrole.

Estrogen i miomi

Miomi su zavisni od estrogena. Otuda i pojava i najveći rast mioma u periodu kada žene imaju najveći rast estrogena – kod žena koje imaju menstrualne cikluse. Takođe, tokom menopauze miomi se dosta smanje, a često i nestanu. Samo u slučajevima uzimanja hormonske terapije na bazi estrogena mogu nastaviti svoj rast.

Na početku trudnoće estrogen raste i rastu i miomi. Nekada ako su mnogo veliki mogu izazvati i spontani pobačaj. Ali nakon trudnoće oni se smanjuju ili čak nestanu. Ponekad se i operativno uklanjaju tokom porođaja carskim rezom.

Uklanjanje mioma

Osim operativnog uklanjanja, postoji i mogućnost da se pristupi hormonskoj terapiji. Ovo se radi lekovima koji privremeno ženu stavljaju u menopauzu (nema lučenja estrogena), samim tim se smanjuje protok krvi kroz matericu i miomi ne mogu da rastu, pa dolazi do smanjenja. Problem ovog načina lečenja mioma su tegobe koje se javljaju i tokom menopauze.

Kada su miomi veliki ili ih ima više, najbolje je da se uklone operativnim putem. Poslednjih godina, uklanjanje se uglavnom vrši laparoskopskim putem, pa je oporavak kraći, a nema ni velikih ožiljaka od operacije. Uklanjanje mioma se naziva miomektomija.

Homeopatsko lečenje mioma

Već smo naveli da su miomi zavisni od estrogena. Slično je i sa endometriozom. Postoje istraživanja koja se baziraju na ishrani BEZ šećera, proizvoda od belog brašna, mlečnih proizvoda, zelenog lisnatog povrća i soje, kao i svih proizvoda koji sadrže soju. Uzrok nepovoljnog delovanja mlečnih proizvoda je verovatno hormonska i antibiotska terapija krava, jer organsko mleko ne deluje štetno na tkivo materice ili grudi.

Energetska medicina smatra da se fibroidne promene javljaju u momentu kada nam se život nalazi u slepoj ulici – kao posledica nemanja jasnog cilja, usled nedostatka trošenja energije, izostanka kreativnog trošenja, zbog poslova i odnosa koje smo prerasli, kao i sukoba vezanog za rađanje i napredak odnosa. Stoga se akupunktura bazira na tačke opuštanja i redovne vežbe. A onda i rešavanje ovih pitanja i ispunjenost vremena aktivnostima. Obično spontano dolazi do smanjenja fibroida.

Takođe postoje različite vrste lekovitog bilja koje mogu pomoći uklanjanju mioma. Virak se odlično pokazao kod lečenja mioma. A najbolje je kada se vaginalete virka koriste u kombinaciji sa oralnom terapijom u vidu kapsula sa ekstraktom virka.