ranica na grlicu materice

Ranica na grliću materice

Ranica na grliću materice je uglavnom bezopasna promena sluzokože grlića materice. Tanki sloj ćelija koje oblažu cervikalni kanal počne da se pojavljuje na spoljnoj strani vrata materice (cerviksa). Ove ćelije su veoma osetljive i počinju da se pojavljuju odmah nakon prve menstruacije.

Ectopia – erozija – ranica na grliću materice

Žene se često susreću sa ranicom na grliću materice. Saveti i preporuke koje dobijaju su šaroliki – od toga da ranicu ima dosta žena, do toga da je ipak potrebno da se ukloni i izvrši histopatološki pregled uzorka. Bilo kako bilo, nijednoj ženi nije prijatno kada čuju ono čuveno: ”To nije ništa strašno, važno je samo da pratimo!”

Photo by Łukasz Rawa on Unsplash

Šta je ranica na grliću materice?

Ranica (ectopio) je uglavnom bezopasna promena sluzokože grlića materice. Tanki sloj ćelija koje oblažu cervikalni kanal počne da se pojavljuje na spoljnoj strani vrata materice (cerviksa). Ove ćelije su veoma osetljive i počinju da se pojavljuju odmah nakon prve menstruacije. Njihova pojava izvan cervikalnog kanala varira tokom godina u zavisnosti od seksualnih odnosa, kontraceptivnih pilula, hormonskih preparata, porođaja. Sve do menopauze, sluzokoža se manje ili više pojavljuje na grliću materice i samo je potrebno pratiti te promene.

Nekada ranica može da izaziva pojačan sekret ili krvarenje, posebno nakon seksualnog odnosa.

Šta je erozija grlića materice?

Erozija grlića materice je pojava prave ranice, tj. oštećenje sluzokože na grliću materice. Ovo, takođe, nije opasna kategorija i žene se neretko sreću sa ranicom. Erozija grlića je benigno stanje. Ranicama na grliću materice su sklonije žene tokom uzimanja kontraceptivnih pilula ili u trudnoći. Nekada tokom porođaja, abortusa ili spontanog pobačaja dođe do oštećenja površine grlića materice i on ostaje upaljen (cervicitis).

Uglavnom izostaju simptomi, kada se radi o ranici na grliću metrice i ona se prati tokom rutinskog ginekološkog pregleda. Ako nema problema, nema razloga da se ona uklanja. Najčešći problem koji se javlja kod pojave ranice je čest i uporan vaginalni sekret, kao i pojava blagog krvarenja tokom ili nakon seksualnog odnosa – postkoitalno krvarenje. U ovim situacijama, lekar savetuje terapiju vaginaletama, kako bi se simptomi ublažili i problem, eventualno, rešio.

Photo by Lisa Verena Pape on Unsplash

Da li se ranica na grliću materice može ponovo javiti?

Pojava ranice na grliću materice je moguća sve do početka menopauze. Nije pravilo da se ranica koja se izleči ili ukloni ponovo pojavljuje ili da će osoba koja je jednom imala ranicu, imati sklonost ka pojavi nove.

Veoma je važno znati da je ovo područje sklono komplikacijama ako se osoba zarazi HPV virusom. Stoga treba povesti računa o polno prenosivim infekcijama. Ukoliko dobijete ili imate HPV, veoma je bitno da lečite infekciju. Kod pojave kondiloma se savetuje i uzimanje uzorka koji se šalje na histopatološki pregled, kako bi se utvrdilo da li su promene benigne.

Lečenje ranice na grliću materice

Ektopija se može tretirati na više načina, ako je potrebno.

Kada se savetuje uklanjanje, to se može raditi ”spaljivanjem” zahvaćenog područja ili uklanjanjem korišćenjem struje. Postoji i opcija ”zamrzavanja” grlića materice. Svi ovi tretmani rade se u lokalnoj ili kratkotrajnoj opštoj anesteziji.

Lekari se uglavnom prvo odlučuju za lečenje vaginaletama, kako bi se izbegle agresivne intervencije. Obzirom da ranica ne napreduje brzo, imate vremena da isprobate lečenje pre uklanjanja.

Posebno kod žena koje nisu još uvek rađale se savetuje da odlože uklanjanje kako bi se očuvala celovitost grlića materice zbog predstojeće trudnoće.

Najbolje je izbegavati upotrebu tampona kod ovog problema, a posebno 6 nedelja nakon intervencije uklanjanja ranice na grliću materice.

ranica na grlicu materice
Photo by RoonZ nl on Unsplash

OBAVEZNO je redovno raditi kolposkopiju i PAPA test. Ukoliko postoji ranica na grliću materice, prvo nakon šest meseci, a onda jednom godišnje.