endometrioza

Kako nastaje endometrioza

Endometrioza

Materica se svakog meseca zadebljava i taj sloj tkiva koji se skuplja na zidu materice služi da jajna ćelija može da se ugnezdi ako dođe do oplodnje. Kada nije došlo do oplodnje, zid materice se ljušti i to je menstruacija. Kada dođe do menstruacije, tkivo koje se nalazi van materice ne može da isteče, što može biti i bolno. Ponekad se oko njega formiraju i ciste, kao i ožiljci koji otežavaju zatrudnjavanje.

Endometrioza su ćelije tog tkiva ednometrijuma koje se nalaze van materice.

Šta je endometrioza?

Stručnjaci ne znaju šta je uzrok nastanka endometrioze kod žena. Estrogen doprinosi razvoju endometrioze, te je žene imaju u godinama kada imaju i menstrualne cikluse, a sa početkom menopauze, prolazi i problem endometrioze. Simptomi se polako smanjuju dok potpuno ne nestanu kada prestanu menstruacije.

Simptomi endometrioze

  • Simptomi endometrioze variraju od slučaja do slučaja. Dok neke žene nemaju nikakve simptome druge imaju toliko jake bolove da nisu u stanju da idu na posao ili u školu tokom dana kada imaju menstruaciju.

Najizraženiji simptom endometrioze je bol.

Mesto bola zavisi od toga na kom mestu ima endometriotičnog tkiva. Može se dogoditi da se bol javlja u donjem delu stomaka, vagini, rektumu ili donjem delu leđ. Bol može biti konstantan dok se kod nekih osoba javlja tokom trajanja menstruacije ili pre nego što počne menstrualno krvarenje. Nekada se kod žena javlja bol tokom menstualnog ciklusa, kada su im puna creva ili tokom ovulacije.

  • Krvarenje izvan ciklusa je takođe jedan od simptoma endometrioze. Kod žena sa ovim problemom dešava se da imaju duga i obilna krvarenja tokom ciklusa, kao i krvarenje između ciklusa ili nakon seksualnog odnosa. Može se čak dogoditi i blago krvarenje u stolici ili prilikom mokrenja.
  • Neplodnost je nekada jedini simptom koji žene imaju. Kod mnogih žena koje imaju problem endometrioze postoji problem da zatrudne i održe trudnoću.

U čak 20-40% slučajeva neplodnosti kod žene je problem endometrioza.

Dijagnoza endometrioze

Obzirom da pojava bolnih i obilnih menstruacija ne mora biti vezana za endometriozu, postavljanje dijagnoze je složeno. Lekar će vas prvo pitati sve vašim simptomima, kada se javlja bol, kako izgledaju vaše menstruacije, da li imate neke hronične bolesti i kakva je vaša porodična istorija.

Endometrioza može biti nasledna bolest.

Obavezno je zatim uraditi vaginalni pregled, a može biti potrebno obaviti i rektalni pregled.

Lekar može savetovati da koristite lekove nekoliko meseci. Ako se usled korišćenja lekova ili preparata poboljša situacija, verovatno je da endometrioza postoji.

Obavezno je uraditi i ultrazvučni pregled. Pored toga u nekim situacijama se savetuje skener ili magnetna rezonanca, ali ultrazvučni pregled je standradna procedura, koja se prva primenjuje.

Laparoskopija – lekar uz pomoć male kamere može da vidi unutrašnjost trbušne duplje i ukoliko nije u pitanju samo dijagnostička laparoskopija, on endometriotično tkivo može da ukloni tom prilikom. Rez koji se pravi je mali, ožiljak se skoro neće ni primećivati, a najkasnije dan nakon operacije možete kući.

Najsigurnija metoda kojom se potvrđuje dijagnoza endometrioze je laparoskopija.

Lečenje endometrioze

Ne postoji lek za endometriozu koji može da trajno reši problem. Možda ćete morati da probate nekoliko različitih terapija dok ne nađete odgovarajuću. Bez tretmana postoji mogućnost da će se simptomi i problem vratiti.

Ukoliko želite da otklonite bol i krvarenje, moraćete da probate različite terapije ili operativne metode da biste ga otklonili. A, ako želite da ostanete u drugom stanju, velika je verovatnoća da ćete morati prvo hiruški da uklonite endometriotične izrasline.

Terapija za lečenje endometrioze obuhvata:

  • lekove za bolove;
  • kontraceptivne pilule – većina žena ih koristi godinama, a nedostatak im je što tokom korišćenja ne mogu da zatrudne, ako to žele;
  • hormonska terapija;
  • prirodni preparati za lečenje;
  • laparoskopiju – uklanjanje endometriotičnih izraslina. Ovo može pomoći pri pokušaju zatrudnjivanja.

Biljne vagitorije sa ekstraktom virka – 5 komada

Save

Save

Leave a Comment