Žene sa dijabetesom i gljivične infekcije

Žene sa dijabetesom tip 2 i gljivične infekcije

Žene sa dijabetesom tip 2 i gljivične infekcije

Zbog povišenog nivoa šećera u krvi, žene sa dijabetesom tip 2 imaju veći rizik od gljivičnih infekcija. Vaginalna gljivična infekcija – kandidijaza je neprijatno stanje koje izaziva iritaciju i svrab u vaginalnom području. Praćena je pojavom obilnog sirastog sekreta i osećajem pečenja tokom seksulanih odnosa ili odlaska u toalet.

Mnoge žene se susreću sa ovim problemima, ali žene sa dijabetesom tip 2 imaju posebno čest problem sa kandidom.

Gljivice su deo normalne flore u organizmu. Ovi mikroorganizmi ne izazivaju nikakve simptome ili nelagodu, dok god se nalaze u ograničenom broju. Kada se broj gljivica drastično poveća, njihovo prisustvo je problem.

Kod osoba obolelih od dijabetesa, povišen nivo šećera u krvi se javlja i u sluzi. Samim tim gljivice dobijaju šećer koji pogoduje njihovom ubrzanom rastu. Ukoliko se šećer drži pod kontolom, ne mora dolaziti do većih problema. Komplikacije se događaju upravo onda kada dolazi do oscilacija nivoa šećera ili on nije pod kontrolom.

Nažalost, kada jednom dođe do infekcije kandidom, njeno lečenje se ne sprovodi lako. Često se događaju ponovljene infekcije.

Vaginalete sa uljem australijskog čajevca 6 komada

Lečenje kandidijaze kod dijabetičara

Lečenje kandidijaze se sprovodi na isti način kod osoba koje imaju dijabetes, kao i kod onih koji ga nemaju. Ove infekcije se manifestuju na isti način kod svih žena. Za lečenje se koriste vaginalete i kreme koje se koriste određeni broj dana u zavisnosti od vrste proizvoda. Za izbor leka se posavetujte sa vašim lekarom ili farmaceutom.

Ako se gljivične infekcije ponavljaju ili ih ne možete u potpunosti izlečiti, vaš lekar će savetovati neku dužu terapiju ili propisati jači lek za lečenje ove bolesti. Ukoliko ste u drugom stanju, moraće se obratiti ozbiljno posvetiti lečenju kandidijaze, jer jaki lekovi nisu dozvoljeni.

Ne radi se uvek o infekciji, iako žene uvek prvo na nju pomisle. Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti SAD (izvor: www.everydayhealth.com), često bude u pitanju običan vaginitis ili normalan fiziološki nalaz koji ne zahtevaju nikakvu terapiju. Ukoliko niste sigurni da imate infekciju ili se ona ponovi i posle  terapije koju koristite, obratite se lekaru, kako bi izvršio potrebne analize da utvrdi uzrok problema i prepiše adekvatnu terapiju.

Prevencija kandidijaze kod žene sa dijabetesom tip 2

Iako se vaginalne infekcije ne mogu uvek sprečiti, rizik od pojave istih se može drastično smanjiti, čak i ako imate dijabetes tip 2. Pridržavajte se sledećih saveta da biste smanjili mogućnost da dobijete infekciju:

  • Držanje nivoa glukoze u krvi pod kontrolom,
  • Nosite pamučni donji veš,
  • Izbegavajte nošenje uske i pripijene odeće,
  • Pijte probiotski jogurt.

Vaginalete sa uljem australijskog čajevca 6 komada

Malus Olev

Vaginalete sa čajevcem

Save

Leave a Comment