Solarijum će možda biti potpuno zabranjen u Srbiji

Facebooktwittergoogle_pluspinterest

Solarijum zabranjen u Srbiji?

Obzirom da je u nekim zemljama Evropske Unije solarijum već godinama zabranjen za maloletna lica, najavljeno je da će ovaj zakon početi da važi i u Srbiji. On stupa na snagu već u junu 2016. godine. Njime će biti regulisana i upotreba solarijuma punoletnih lica.

Punoletne osobe će moći da koriste solarijum samo pošto potpišu da upoznate sa rizikom kom se izlažu. A od naredne godine se očekuje potpuna zabrana solarijuma u skladu sa preporukama Evropske Unije.

Solarijum zabranjen u Srbiji?

Melanom preti mladima

Porast obolelih od karcinom zabeležen je kod mladih do 29 godina, pre svega kod osoba ženskog pola što je povezano sa povećanim izlaganjem suncu i korišćenjem solarijuma. Svake godine se u Srbiji registruje preko 500 novoobolelih od melanoma. Upravo zbog toga se planira zabrana korišćenja solarijuma.

Najveći rizik od ovog oblika tumora imaju osobe koje se u mladosti dosta izlažu suncu, oni koji imaju dosta mladeža na telu, osobe sa pegama i oni kod kojih postoji porodična istorija tumora kože.

Glavni uzrok pojave tumora kože je upravo izlaganje UV zračenju od sunca i veštačkim izvorima sunčanja, uključujući solarijum. Nivo UV zračenja u solarijumu može biti i do šest puta snažniji od popodnevnog letnjeg sunca. Svaka pojava hiperpigmentacije je opomena.

Solarijum opasan koliko i azbest

Istraživanja pokazuju da osobe mlađe od 35 godina, koje koriste solarijum imaju 59% veći rizik od melanoma nego oni koji ne koriste solarijum. Još 2009. godine, Međunarodna agencija za istraživanje raka klasifikovala je solarijum u Grupu 1 kancerogenih opasnosti – pored duvana i azbesta.
Istraživanje obavljeno 2008. godine u Australiji potvrdilo je da je uzrok 281 osobe sa melanomom, 43 smrti i 2.572 osobe sa skvamoznim ćelijama karcinom posledica upotrebe solarijuma svake godine na teritoriji Australije. Što zdravstveni sistem ove zemlje košta oko 3 miliona dolara godišnje. Komercijalna upotreba solarijuma je zabranjena u većem delu Australije. (izvor: www.sunsmart.com.au)

Važno je istaći da ne postoji mogućnost da preplanete na suncu ili u solarijumu, a da je to bezbedno. Upravo tamna boja koju koža poprimi je znak da ima traumu od sunca, a samim tim je povećan rizik od raka kože.

Inspekcija u kozmetičkim salonima

U kozmetičkim salonima širom Srbije bi tokom maja trebalo da krene kontrola onih koji poseduju solarijume zbog posledica koje imaju po ljude. Novim pravilnikom će biti pooštreni uslovi korišćenja solarijuma uz obavezno potpisivanje svesnosti o izlaganju rizika i uz tačno propisano vremena trajanja zračenja. A nakon toga bi trebalo da u najskorije vreme stupi i potpuna zabrana korišćenja solarijuma od 2017. godine.

Facebooktwittergoogle_pluspinterest