Dr Robert Bleč – najpoznatiji stručnjak holističke medicine

Facebooktwittergoogle_pluspinterest

dr blec - holisticka medicina

Dr Bleč je svojim dobrim poznavanjem tradicionalne i alternativne medicine i uz poštovanje konvencionalnih lekara koji poštuju i tradicionalne pristupe medicini stekao veliki respekt u svetu. On je jedan od najistaknutijih stručnjaka iz oblasti holističke zdravstvene zaštite, a širom sveta je poznat i redovno praćen njegov blog o holističkom načinu lečenja – www.yourinnerpharmacy.com.

Dr Robert Bleč
Dr Robert Bleč

Biografija

Pored završenih doktorskih studija – doktor kiropraktike – 1977. godine, dr Bleč ima još četiri diplome postdiplomskih studija: diploma Internacionalnog koledža primenjene kineziologije (Diplomate of the International Collage od Applied Kinesiology – DIBAK) – 1980. godine; diplomu Američke akademije za kontrolu bola (Diplomate of American Academy of Pain Management – DAAPM) – 1992. godine; diploma Koledža kliničke ishrane Američkog udruženja integrativne medicine (Diplomate od College of Clinical Nutrition of the American Association of Integrative Medicine – DAAIM) – 2010. godine; diploma Odbora za kiropraktiku o kliničkoj ishrani Udruženja kiropraktičara Amerike (Diplomate of the Chiropractic Board of Clinical Nutrition of the American Chiropractic Association – DCBCN) – 2010. godine.

Učenje Dr Bleča o holističkoj medicini u praksi

Dr Robert Bleč živi u Denveru, gde ima i privatnu praksu, leči ljude sa širokim spektrom simptoma, ali se uvek bazira i na prevenciju i vraćanje organizma u optimalno stanje. Prema teoriji dr Bleča, nekada se događa da telo naizgled pravilno funkcioniše, bez većih zdravstvenih problema, ali se zapravo hemijske reakcije unutar organizma odvijaju tako da izazivaju loše opšte stanje organizma, zatim nedovoljnu fizičku i emocionalnu spremnost. On se zalaže za povratak tradicionalnoj medicini i prirodi, kako bi organizam bio u stabilnom i zdravom stanju i što duži život.

Doktor ističe da je većina ljudi navikla da ima neki problem koji je hroničan (bol u glavi, leđima, neispavanost, manjak energije) i tokom života rešavaju samo akutna stanja koja se jave (jaka glavobolja, lom kosti noge, upala grla, zubobolja), dok hronične bolove zanemaruje i smatra normalnom pojavom u životu. A zapravo se treba obratiti pažnja na sve probleme tokom života, kako bi znali šta su nam slabe tačke.

holisticka medicina

Na primer:

  • Ukoliko dođe do uganuća skočnog zgloba u mladosti, što je veoma česta pojava, mi ćemo smatrati da je sve u redu kada bol nestane. Ali, zapravo se povređeni mišić može manifestovati kroz kasnije probleme sa kolenom ili kukovima. U kasnim godinama može dovesti do slomljenog kuka i/ili potrebe da se ugradi veštački.
  • Kod manjih ili većih povreda glave, uključujući i traume glave na rođenju – sve ovo može dovesti do manjih smetnji koji će u kasnijem uzrastu izazivati poremećaje učenja, migrene, hormonske ili neurološke poremećaje, migrenu, depresiju i demenciju.
  • Emocionalne traume mogu da izazovu promene u lučenju određenih nivoa hormona ili hemijskih procesa u organizmu (neurotransmiteri) što dovodi do anksioznosti, depresije, nesanice, umora ili slabe koncentracije.
  • Alergijske reakcije na hranu često pokreću druge procese koji ometaju pravilno funkcionisanje organizma. Najbolji primer za to je alergija na gluten – celijakija, koja može da izazove psorijazu, usporen razvoj govora kod dece, autizam ili dijabetes.

 

 

Za one koji se tek sada upoznaju sa holističkim metodama lečenja, dr Bleč je prava osoba koja ih upoznaje sa tradicionalnim načinima lečenja, kao i prednostima tradicionalnog, odnosno konvencionalnog lečenja, kako bi obuhvatili najbolje iz oba načina, održavali organizam zdravim, a lečili i vratili organizam u izvorno zdravo stanje.

Facebooktwittergoogle_pluspinterest