Virak

VIRAK – Magična lekovita srednjevekovna biljka

Vrkuta, Gospin plašt, Lady’s Mantle (engleski naziv), Alchemilla vulgaris L., Rosaceae (latinski naziv) 

virak vrkuta

Virak, svojim neobičnim izgledom, jako podseća na ženski srednjevekovni plašt. Skoro potpuno zaboravljena, ova magična biljka, ljupki simbol ženske medicine srednjeg veka, danas ponovno dobija zasluženu pažnju. Listovi su joj poznati po tome što skupljaju kapljice rose, koju su drevni alhemičari koristili pokušavajući napraviti mitski magični kamen i “Eliskir mladosti”. Nikolas Kalpeper, engleski botaničar i travar iz 17. veka smatrao je nezamenjivom za lečenje ženskih bolesti.

Izgled virka

Virak je višegodišnja biljka, kratkog korena, karakterističnih zubčastih listova u obliku rozete sa devet resica, u čijem dnu se često mogu videti kapljice rose. Cvetovi su žuto-zeleni skupljeni u guste grozdove. Cela biljka je obrasla sitnim dlačicama.  Raste po visokim pašnjacima, krčevinama i livadama Evrope, Severne Amerike i Azije.

Sastojci virka

Virak sadrži 6% to 8% elagitanina, kao što su agrimonin, pedunkulagin i alkemilin , flavonoidne glikozide i salicilnu kiselinu.

Medicinsko delovanje virka

Virak kao adstringens zaustavlja krvarenje i pomaže zarastanju rana. Žene koje pate od obilnog menstrualnog krvarenja mogu znatno ublažiti ove simptome korišćenjem preparata virka. Biljka je takođe korisna za ublažavanje menstrualnih grčeva praćenih bolovima, pomaže u prevazilaženju simptoma menopauze i reguliše menstrualni ciklus.

Biljni preparati virka često se preporučuju u slučajevima fibroida i endometrioze. Ekstrakt virka se koristi ratvoren za vaginalno ispiranje, što dovodi do brzog i rapidnog poboljšanja u slučaju pojačanog vaginalnog sekreta.

Adstringentna svojstva virka mogu pomoći u slučaju dijareje i gastroenteritisa. Ekstrakt virka za spoljnu upotrebu je koristan za lečenje osipa, ekcema, zarastanje rana, ujeda insekata. Gust vodeni rastvor dobijen prokuvavanjem virka u vodi, koristi se za ispiranje usta u slučaju krvarenja desni, za lečenje bolesti usne duplje (aftozni stomatitis) i ublažavanje simptoma upale grla.

Ekstrakt virka inhibira angiogenezu tj. rast novih krvnih sudova. Angiogeneza je proces koji potiče i ubrzava razvoj nekih bolesti kao što su fibroidi i drugi tumori, endometrioza, hronične upalne bolesti: reumatoidni artritis, psorijaza, retinopatija i upala desni. Primena ekstrakta virka može pomoći u lečenju ovih bolesti koje su u osnovi povezane sa angiogenezom.

Koji deo biljke virka (vrkute) se primenjuje? 

Primenjuje se uglavnom nadzemni deo biljke i nešto ređe koren.

Biljne vagitorije sa ekstraktom virka – 5 komada

Ispitivanje delovanja virka sa naučnog aspekta

Poslednjih nekoliko godina, interesovanje za preparatima virka je jako je poraslo, posebno zbog osobine da inhibira angiogenezu i mogućnosti njenog korištenja za liječenje fibroida i endometrioze. Pojavila su se i neka novija istraživanja o medicinskoj delotvornosti i fiziološkom delovanju virka:

  • Istraživanje sprovedeno 2007. godine u Francuskoj, potvrdilo je da ekstrakt virka stimuliše rast ćelija epitela i miofibroblasta – neophodan pri procesu zarastanja rana. Na ovaj način dokazan je jedan od mehanizama kojim ova biljka ubrzava zarastanje rana.
  • Takođe, 2007. godine ispitivana je efikasnost 3% ekstrakta virka u glicerinu „Aphtarine“ u lečenju aftoznog stomatitisa ili recidivirajućih oralnih ulceracija, bolesti usne duplje praćene pojavom oštećenja sluzokože sa upalom. Preparat je omogućio potpuno zaceljivanje oralnih ulceracija u roku od 3 dana. Ovo opravdava upotrebu ekstrakta virka u kombinaciji sa glicerinom za lečenje ove bolesti usne duplje.
  • Istraživanje sprovedeno 2006. godine u Bugarskoj, pokazalo je da ekstrakt virka, zbog sadržaja polifenola ima izuzetno jaku antioksidativnu aktivnost, što preparate virka svrstava u grupu jakih antioksidativnih biljaka.

malus olevDoziranje virka

  • Čaj od virka: 5-10g čaja prokuvati u 2-3dl vode i piti podeljeno u tri doze u toku 24 h
  • Kapsule virka (450 mg):  3×1 kapsula dnevno
  • Tinktura virka: 3×20 kapi dnevno
  • Mast od virka: 2x dnevno mazati obolelo mesto
  • Vaginalete virka: 1 vaginaleta dnevno

Da li je virak štetan?

Virak spada u grupu neškodljivih lekovitih biljaka. Nema poznatih kontraindikacija niti neželjenih efekata.

Da li postoje interakcije sa nekim lekovima?

Nisu zapažene interakcije preparata virka sa lekovima.

U kojim se lekovitim oblicima se primenjuje virak?

Virak se primenjuje u obliku čaja, tableta ili kapsula, tinkture (alkoholni ekstrakt), masti ili krema, kupke za ekceme na koži, rastvora za ispiranje usta najčešće u kombinaciji sa glicerinom, rastvora za vaginalno ispiranje, vaginaleta sa ekstraktom virka.

Da li virak smeju da koriste trudnice i dojilje?

Obzirom na jako adstringentno delovanje ne preporučuje se primena preparata virka u toku trudnoće izuzev poslednjih 8 do 10 dana kada se može primeniti, ali isključivo pod nadzorom lekara.

Tokom dojenja se NE preporučuje uzimanje virka oralno, dok je lokalna primena (mast, vagitorije) dozvoljena.

Biljne vagitorije sa ekstraktom virka – 5 komada

Save