Neven

Neven – latinski naziv: Calendula officinalis L. Asteraceae

Neven je jednogodišnja biljka narandžasto-žutih cvetova, koja je zastupljena skoro u celom svetu od Evrope, Zapadne Azije do Amerike. Mada ima dugu primenu tokom istorije, zabeleženu još kod drevnih Grka i Rimljana, pravu popularnost u narodnoj ali i konvencionalnoj medicini dobija u poslednjih 20 godina. Danas je jedna od najviše korišćenih lekovitih biljaka u herbalnoj i homeopatskoj medicini kao i kozmetici.

neven

Tradicionalna primena nevena

Čaj od nevena se tradicionalno koristio za terapiju čira na želucu, konjuktivitisa, bolesti jetre i žučnih puteva, konvulzija, za preznojavanje kod groznice. Tinkture i masti su služile za zaceljivanje rana, ekcema, posekotina, ujeda insekata, čireva, proširenih vena, opekotina, napuklih bradavica kod dojilja, kod gljivičnih i bakterijskih infekcija, modrica, otoka žlezda, promrzlina i apscesa.

U vreme leta, kada prekomerno izlaganje suncu može izazvati opekotine ili crvenilo kože, preparati nevena, u vidu masti ili ulja, mogu nam pružiti sigurnu zaštitu.

Šta sadrži i kako deluje?

Sadrži flavonoide, karotenoide, smolu, saponine, sluz i eterična ulja.

neven

Koji deo biljke se koristi?

Najviše se upotrebljavaju cvetni vrhovi sa narandžasto-žutim laticama, koji sadrže najviše medicinski aktivnih sastojaka.

Šta o delotvornosti kažu savremena naučna istraživanja?

 • Više naučnih radova potvrdilo je da preparati nevena ubrzavaju zarastanje rana, čireva i opekotina uz istovremeno smanjenje upalnog procesa na mestu povrede.
 • Postoje dokazi da preparati ove biljke korišćeni za lečenje usne duplje doprinose zarastanju oralnih lezija i ranica koje sporo zarastaju. Ovo delovanje postiže se jačanjem imunog sistema, antibakterijskim delovanjem, aktiviranjem obnavljanja tkiva i obnavljanjem epitela.
 • Primenom masti potvrđen je pozitivni učinak na smanjenje venskih ulceracija na nogama.
 • Primena balzama koji sadrže ovu biljku doprinela je bržem zarastanju dijabetičnih rana.
 • Istraživanje kod žena obolelih od karcinoma dojke koje su primale terapiju zračenjem pokazalo je da je primenom nevenove masti znatno smanjen dermatitis praćen crvenilom, iritacijom i bolovima.
 • Preparati u vidu kapi mogu smanjiti bolove i upalu u slučajevima infekcije uha.
 • Više kliničkih studija opravdava upotrebu čaja za lečenje čira na želucu naročito u početnoj fazi.
 • Sastojci nevena, visoko molekularni polisaharidi stimulišu imuni sistem i tako jačaju otpornost organizma.
 • Novija istraživanja pokazala su da deluje protiv HIV-a i da sprečava razvoj pojedinih vrsta karcinoma. Ovi rezultati međutim zahtevaju dodatna istraživanja da bi se opravdala primena u lečenju ovih bolesti.

http://malus.rs/shop/

U kojim oblicima se koristi?

Za spoljašnu upotrebu izrađuju se preparati u obliku masti, kreme i gela, zatim ulje, alkoholna tinktura nevena i nealkoholne kapi za uši.
Za unutrašnju primjenu koristi se čaj, alkoholna tintura, kapsule i supozitorije sa ekstraktom nevena.

neven

Kako se dozira?

 • U slučaju opekotina, crvenila ili iritacije kože nakon sunčanja, mast sa 5% ekstrakta namazati u tankom sloju tri do četiri puta dnevno.
 • Čaj dozirati tako da se 5g osušenog cveta potopi u 250ml ključale vode i zatim prohlađen pije 2 do 3 puta dnevno.
 • Tinkturu uzimati tri puta dnevno po 10 kapi.
 • Kapsule i supozitorije uzimati prema savetu lekara i uputstvu proizvođača.

Da li je štetan?

Spada u grupu neškodljivih lekovitih biljaka, nema poznatih kontraindikacija ni neželjenih delovanja, pa ga slobodno, izuzev tinkture, mogu koristiti deca, trudnice, dojilje, kao i starije osobe.

Da li postoje interakcije sa drugim lekovima?

Pri uobičajenom doziranju preparata nevena nisu poznate interakcije sa lekovima.

http://malus.rs/shop/