Krema protiv fleka i pega

Krema protiv fleka i pega

 

Hiperpigmentacija

Hiperpigmentacija  je prekomerna proizvodnja tamno smeđeg pigmenta melanina  u epidermisu kože. Razlozi za ovakvu prekomernu proizvodnju mogu biti višestruki: pojačano izlaganje sunčevom zračenju, povreda, infekcija ili kod žena – trudnoća. Melanociti su ćelije epidermisa koje proizvode  melanin. One izlučuju melanin preko dendrita, ćelija sličnih oktopodu čiji su kraci vezani za keratinocite.  Melanociti , na sunčevu svetlost reaguju pojačanom proizvodnjom melanina kao i više novih melanocita.

Glavni razlog za pojačanu proizvodnju melanina je zaštita keratinocita od oštećenja koje može izazvati sunčevo zračenje. Proces zaštite se odvija tako što melanosomi, koji su zapravo čestice melanina formiraju štit iznad nukleusa živih keratinocita. Ovaj proces se u praksi može videti kao tamnjenje kože na suncu.

Treba imati na umu da tamnjenje kože na suncu predstavlja zaštitni mehanizam, a ne terapiju, i da je to prirodni proces zaštite organizma od prekomernog sunčevog zračenja.

Dugotrajno izlaganje sunčevom zračenju dovodi do izlivanja pigmenta iz oštećenih melanocita, koji zatim formira veće površine koje se mogu videti kao staračke pege.

Hiperpigmentacija u trudnoći se javlja kod 90% žena. Melazma ili  hiperpigmentacija u vidu fleka na licu javlja se kod 70% trudnica. Uzrok ovim pojavama su najverovatnije hormonske promene, a dodatno se pogoršavaju izlaganjem sunčevom zračenju.

 

Kako smanjiti hiperpigmentaciju kože?

Uklanjanje fleka i pega

Da bismo razumeli način lečenja hiperpigmentacije kože,  neophodno je upoznati jedan od enzima odgovornih za proizvodnju melanina. Taj enzim je poznat kao tirozinaza. Tirozinaza direktno određuje koliko će melanina biti proizvedeno. Većina preparata za lečenje hiperpigmentacije kože sadrže inhibitore tirozinaze, supstance koje smanjuju aktivnost ovog enzima a time smanjuju količinu proizvedenog melanina. U praksi se ovo vidi kao izbeljivanje kože, odnosno smanjenje intenziteta ili potpuno uklanjanje fleka i pega.

Krema protiv fleka i pega

Sastav prirodne kreme protiv fleka i pega

Aktivni sastojci:
  • Ekstrakt korena belog duda (Morus alba) – prirodni inhibitor tirozinaze čiji je aktivni sastojak: 2,3′,4,5′- tetrahidroksistilben (2-oksiresveratrol)
  • Ekstrakt lista medveđeg grožđa (Arctostaphylos uva ursi) – prirodni inhibitor tirozinaze čiji je aktivni sastojak: arbutin
  • Etarsko ulje Combava limuna (Citrus hystrix)
  • Cink oksid i titan dioksid
Pomoćni sastojci:
  • Talk, lanolin, vazelin, pčelinji vosak, bademovo ulje, glicerol, propilen glikol, vitamin E

 

Delovanje kreme protiv fleka i pega

 Prirodna krema protiv fleka i pega sadrži inhibitore tirozinaze, kao aktivne sastojke ekstrakta korena belog duda (Morus alba), i ekstrakta lista medveđeg grožđa (Arctostaphylos uva ursi), koji delujući sinergijski na principu kompeticije, smanjuju aktivnost enzima tirozinaze, a time i proizvodnju melanina, što dovodi do izbeljivanja i uklanjanja fleka i pega.

Etarsko ulje Combava limuna (Citrus hystrix) deluje kao prirodni piling, uklanja sloj mrtvih ćelija sa viškom melanina omogućavajući brže obnavljanje i rast novih mladih ćelija sa manje melanina.

Cink oksid i titan dioksid  čine fizičku barijeru sunčevom zračenju u području od 290 nm do 700 nm (nanometara) i na prirodan način štite od štetnog delovanja UVA i  UVB zraka. Ovo je posebno bitno, zbog toga što gubitkom melanina koji ima zaštitnu ulogu, koža postaje podložnija štetnom uticaju UVA i UVB zračenja.

 

Način primene kreme za uklanjanje fleka i pega

Dva puta dnevno, ujutru i uveče, naneti kremu na šire područje fleka ili pega i dobro utrljati da se krema potpuno upije.

Prvi znaci izbeljivanja su vidljivi nakon 5 do 7 dana od početka primene,  a potpuni efekat se postiže u periodu između 12-15 dana.

Kontraindikacije

Nisu poznate.

Neželjena dejstva

Nisu poznata.

Ostali proizvodi: