Vitex – konopljika: zvanične studije o upotrebi i efikasnosti

Vitex se koristi u biljnoj medicini. Ova biljka je poznata kao “drvo čednosti”, a može uticati na nivo hormona na nekoliko načina. Smatra se da vitex – konopljika može da utiče na nivo progesterona, LH, FSH i prolaktina. Ima dugu istoriju upotrebe kao lek za niz ženskih oboljenja, uključujući i upotrebu tokom postporođajnog perioda.

Zvanične studije o upotrebi i efikasnosti viteksa (vitex agnus castus)

Danas se u biljnoj medicini vitex koristi za lečenje:

  • izraženih simptoma PMS-a,
  • neplodnosti kod žena,
  • obilnih menstruacija,
  • simptoma menopauze,
  • bubuljica,
  • fibrocističnih dojki,
  • benignog uvećanja prostate,
  • migrene,
  • povećanje proizvodnje mleka u toku laktacije. (Izvor)

Potrebno je još kliničkih ispitivanja za neka dejstva, koja će odrediti tačnu efikasnost vitexa, ali za neke situacije već postoje studije u korist efikasnosti ove biljke.

Vitex – konopljika i PMS – predmenstrualni sindrom

Izveštaj iz 2013. godine, u časopisu “Planta Medika”govori o prethodno objavljenih 12 studija o uticaju vitexa na zdravlje žena koja su pokazala da ova biljka može biti korisna kada je zdravlje žena u pitanju. Jedna druga studija je pokazala da uzimanje vitexa jednom dnevno tokom 3 menstrualna ciklusa smanjuje intenzitet simptoma kao što su nadutost, razdražljivost, glavobolja i problemi sa kožom među ženama starosti 18 do 44 godine. (Izvor: Springer Link) Još jedna studija kojom su obuhvaćene 134 žene govori o tome da vitex – konopljika može biti efikasan kod blagih do umerenih simptoma PMS-a. (Izvor: NCBI)

Uticaj konopljike na prolaktin

Ekstrakt viteksa se pokazao delotvornim kada je nivo prolaktina u pitanju, pa se smatra efikasnim alternativnim fitoterapeutskim lekom u lečenju blage hiperprolaktinemije. (Izvor: NCBI – 1993, NCBI – 1994)

Kako vitex – konopljika utiče na menopauzu?

Studije objavljene u časopisu “Žurnal alternativne i komplementarne medicine” 2009. godine pokazuju da vitex može ublažiti simptome menopauze, ali nedostaju detaljna istraživanja koja bi pokazala precizne pokazatelje poboljšanja. (Izvor)

Lečenje neplodnosti viteksom

Studija koja je obuhvatila 93 žene koje su pokušavale da prethodno ostvare trudnoću  u periodu od 6 do 36 meseci, starosti 24 do 42 godine dala je pozitivne rezultate u korist upotrebe viteksa. Naime, tri meseca nakon početka studije 26% učesnica u studiji koje su konzumirale viteks su ostvarile trudnoću, u poređenju sa 10% onih koje su koristile placebo kapsule i ostvarile trudnoću, takođe.Nuspojave su bile veoma blage ili ih nije bilo.

Zaključak studije jeste da vitex kapsule mogu biti pogodan dodatak konvencionalnoj terapiji lečenja steriliteta ili se mogu koristiti samostalno prema autorima studije koja je objavljena u časopisu “Clinical and Experimental Obstetrics & Gynecology” iz 2006. godine. (Izvor studije: NCBI)

Moguće nuspojave

Moguče nuspojave konopljike su: krvarenje između ciklusa, suvoću usana, opadanje kose, glavobolju, svrab, blage probavne poremećaje, mučninu, tahikardiju i osip na koži. (Izvor) Ova neželjena dejstva se javljaju retko, ali ih ipak treba uzeti u obzir.

U vidu uvek treba imati da svaki preparat, bio on alternativan ili konvencionalan ima svoja neželjena dejstva ukoliko ima i ona koja su pozitivna. Stoga ne postoji preparat koji je dobar za sve vrste oboljenja, kao ni onaj koji odgovara svim osobama.

  • Osobe koje imaju stanja osetljiva na hormone poput endometrioze, mioma, karcinoma dojke, jajnika ili prostate ne treba da uzimaju viteks bez prethodne konsultacije sa lekarom.
  • Konopljika može smanjiti dejstvo kontraceptivnih pilula, kao i hormonske terapije, pa je potrebno obratiti posebnu pažnju u ovom slučaju.
  • Trudnice bi takođe trebalo da izbegavaju upotrebu viteksa.

Viteks može uticati i na nivo dopamina, pa bi osobe sa šizofrenijom, Parkinsonovom bolešću i stanjima na koja nivo dopamina ima uticaj morale da vitex koriste isključivo uz nadzor lekara. (Izvor: verywellhealth.com)

vitex (konopljika)Doziranje konopljike

Za određena stanja postoji dovoljno naučnih dokaza i studija o delotvornosti viteksa i potrebnim količinama, dok za neka druga stanja još uvek čekamo studije i propisane količine. Važno je da uvek uzimate biljku u obliku u kom se vrlo precizno može odrediti koncentracija biljke, kao i adekvatan kvalitet, kako biste mogli da ispratite dejstvo, efikasnost, ali i moguće nuspojave.

Doziranje zavisi i od godina starosti, pola, zdravstvenog stanja i koncentracije biljke u obliku u kom se nalazi. Kao što smo već pominjali, određena zdravstvena stanja zahtevaju konsultacije i/ili nadzor lekara.

Ostale studije o efikasnosti viteksa: Science Direct

Vitex kapsule (konopljika kapsule) – 30 komada

cydonia - malus

Image by Malus Olev, mdherren from Pixabay