fbpx
NegaStil Života

Melazma – tamne fleke na koži

Melazma su obojene, tamne fleke na koži koje se pojavljuju relativno često. Nazivaju se i hloazma, jer se javljaju kod trudnica. Ovo stanje je češće kod žena nego kod muškaraca, a prema Američkoj dermatološkoj akademiji čak 90% ljudi koji imaju ove promene su žene. (Izvor: aad.org)

Melazma – šta je i kako se leči

Koji su znaci da postoji melazma?

Melazma se najčešće javlja na licu i to uglavnom simpetrično, a može se razviti i na drugim delovima tela, koji su često izloženi suncu. Najčešća mesta gde se tamne mrlje pojavljuju su:

  • obrazi,
  • čelo,
  • nos i
  • brada,
  • ponekad se javlja na vrati i podlakticama.

Pojava promene boje kože u ovom obliku nije opasna i ne morate da brinete o najgorem, ali svakako treba da obavljate redovne dermatološke preglede, ako imate mladeže u druge promene na telu.

pegice na kozi
Photo by Chermiti Mohamed on Unsplash

Ko ima veći faktor rizika da dobije melazmu?

Još uvek nije u potpunosti jasno zašto se javlja melazma. Uglavnom su osobe sa tamnijom puti sklonije da im se pojavi od onih koji imaju svetliju kožu. Osetljivost na promene nivoa estrogena i progesterona su takođe povezane, pa melazmu mogu promeniti pilule za kontracpeciju, trudnoća ili neka druga hormonska terapija. Takođe i bolesti štitne žlezde, kao i stres mogu biti uzročnici.

Ove promene na koži može uzrokovati izlaganje suncu.

Kako se postavlja dijagnoza melazme?

Često nije potrebno dodatno proučavanje, već je sam pogled na zahvaćeno područje dovoljan. Da bi se isključili rizici da se radi o nečemu komplikovanijem i eventualno opasnom, možda će lekar – dermatolog, tražiti dodatne testove i analize.

Kako se melazma leči?

Moguće je da melazma prođe sama i to se najjčešće dešava kada su uzrok kontracepcija ili trudnoća. Nekoliko meseci nakon što se trudnoća završi ili prestane sa korišćenjem kontraceptivnih pilula, fleke na licu počinju da blede i vremenom nestaju.

Postoje kreme koje vam možete koristiti da posvetlite kožu. Ako sa time ne uspete, onda vam lekar može prepisati lokalne steroide, a treća opcija su hemijski pilinzi, dermoabrazija i mikrodermoabrazija. Ovim tretmanima se uklanjanju gornji slojevi kože koji mogu pomoći u osvetljavanju tamnih fleka na licu. (Izvor: www.healthline.com)

spf
Photo by rod m on Unsplash

Da li fleke na licu mogu da se vrate?

Ne postoji postupak koji garantuje da se fleke na licu neće ponovo pojaviti. Neke fleke se ne mogu u potpunosti ni ukloniti. Stoga je važno da se pridržavate svega što vam je dermatolog savetovao, a pre svega opštih preporuka kao što je OBAVEZNO korišćenje krema sa zaštitnim faktorom najmanje 30 tokom cele godine.

Kako da smanjite rizik od ponovne pojave melazme?

Postoje stvari koje možete da preuzmete kako biste smanjili rizik od ponovne pojave fleka na licu i drugim delovima tela. Moguće je da će se one pojaviti u nekoj meri, ako se ne budete pridržavali svega, kao i da nekada neće u potpunosti moći više da se uklone.Smanjićete rizik od ponovne pojave fleka na licu tako što ćete:

  • tokom cele godine mazati na lice kremu sa SPF30 najmanje,
  • korišćenjem propisanih lekova (ako ih ima),
  • korišćenjem šminke koja će prikriti područja promene boje i blago ih dodatno zaštititi,
  • noseći šešire sa širokim obodom,
  • ne izlagati se direktnim sunčevim zracima u periodima tokom dana kada je sunce najjače.

Ako ste skloni pojavi fleka na licu, potrudite se da povedete računa da do njih ne dođe. Lakše je sprečiti ih, nego posle rešavati problem. Ako već dođe do pojave fleka, prvo pokušajte sa prirodnijim proizvodima i obraćajte se isključivo stručnim licima, dermatolozima, koji imaju stručno iskustvo sa lečenjem ovog problema.

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button