Seksualni odnosi u trudnoći
Facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

Seksualni odnosi u trudnoći

Seks u trudnoći

Kada se trudnoća odvija bez problema, možete da imate seksualne odnose onoliko često koliko ste navikli. Međutim, često umor, mučnina, hormonske promene i osetljive grudi mogu smanjiti seksualnu želju. Kako trudnoća odmiče, želju smanjuju bolovi u leđima, povećanja telesna težina i stomak koji ograničava pokrete.

Zabrinutost oba partnera da ne naškode bebi dok je u stomaku, da li će sve biti u redu sa trudnoćom do kraja, kako će se snaći u ulozi roditelja može dovesti do toga da seksualni odnosi budu sve ređi.

Mnogim ženama se libido vraća posle 13. nedelje trudnoće. Drugo tromesečje je kao stvoreno za uživanje u seksu, a orgamzmi su intenzivniji nego ikada. Pojačana želja je rezultat bolje prokrvljenosti kako kroz telo, tako i kroz genitalije.

Žene su tokom trudnoće veoma lepe. Koža im je glatka i sija, telo bujno i muškarci su ponovo zaljubljeni kao prvog dana. Posebno su im privlačne tokom drugog tromesečja, kada stomak još nije preveliki i kada trudnica ima dovoljno energije, a evidentno je drugačija. Muževi su tada skloni da ih čežnjivo gledaju i uživaju u njihovoj lepoti, sa određenom dozom opreza zbog bebe koju nose u stomaku.

Razgovor je rešenje za mnoge probleme

Možda u ovom periodu ni vi, a ni partner nećete imati seksualnu želju. I to je, takođe, u redu. Važno je da o svemu ovome razgovarate i da se ne ustručavate da uključite i ginekologa u razgovor. Ako vam bude prijala samo blaga masaža, ljubljenje i zagrljaj neka tako bude, dok se ne budete osećali drugačije.

Najvažnije je da kroz razgovor partner shvati da nikako ne može da naškodi bebi i da nema razloga za brigu.

Da li seks može izazvati spontani pobačaj?

Ukoliko je trudnoća uredna i nemate krvarenje i kontrakcije, nema razloga da brinete. Uzrok spontanog pobačaja u prvom tromesečju se javlja jer se fetus ne razvija dobro. Vaša beba je u stomaku zaštićena plodovom vodom i mišićima materice, pa seksualna aktivnost nema nikakve veze sa njom.

Da li seks može izazvati prevremeni porođaj?

Orgazam i prostaglandini u spermi mogu izazvati kontrakcije materice. Ipak te kontrakcije nisu dovoljno jake da izazovu početak porođaja. Sa druge strane, ako već postoje kontrakcije i rizik od prevremenog porođaja, savetuje se da nipošto ne pokušavate da imate seksualne odnose.

Takođe, kod uredne trudnoće, mala je verovatnoća da će seks izazvati početak porođaja i kada odbrojavate poslednje dane trudnoće.

Izvor: www.mayoclinic.org

Kada ne treba imati seks u trudnoći?

Seksualne odnose treba izbegavati ako tokom trudnoće:

  • imate vaginalno krvarenje,
  • curi vam plodova voda,
  • nakon biopsije horionskih čupica, amniocenteze i kordocenteze (onoliko vremena koliko je lekar savetovao),
  • ukoliko je došlo do skraćenja ili otvaranja grlića materice,
  • ako posteljica delimično ili potpuno prekriva grlić materice (placenta previa),
  • imali ste ranije spontani ili prevremeni pobačaj,
  • nisko nosite bebu.

Seksualni odnosi nakon porođaja

Bez obzira da li ste se porodili vaginalno ili na carski rez, vašem telu treba vremena za oporavak. Najbolje bi bilo da sačekate prvi pregled šest nedelja nakon porođaja, kako bi se upustili u seksualne odnose. Za to vreme, grlić materice će se ponovo zatvoriti i uglavnom će proći i vaginalno krvarenje, a rana od epiziotomije ili carskog reza ima vremena da zaraste.

Ako još uvek budete osećali da niste spremni ili vam odnosi budu bolni, razgovarajte, sačekajte neko vreme, trudite se da održavate intimnost na druge načine – gledajte romantične filmove, ostavljajte jedno drugom intimne poruke, pričajte telefonom dok ste razdvojeni.

Save

Save

Facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *