ulje na tampon

Ulje na tampon – da ili ne?

Mnogo je pitanja: Kako staviti ulje na tampon? Da li se tako može koristiti? Da li ovo ima efekta?

Zbog čestih ginekoloških infekcija, a i u želji da se izbegnu sintetički lekovi, mnoge žene posežu za kućnim lečenjem tradicionalnim biljem. Često se može čuti da neko preporučuje upotrebu tampona van menstrualnog ciklusa natopljenog u eterično ulje.

Stavljanje tampona sa eteričnim uljem

U praksi se žene odlučuju na ovaj postupak i izvode ga na sledeći način: nakapaju ulje na tampon, a zatim tampon apliciraju duboko u vaginu. Aplikacija tampona je blago otežana jer tampon nije suv i samim tim veličine koje bi trebao biti, a postoji i rizik od oštećenja.

Photo by Natracare on Unsplash

Šta o ”lečenju” uz upotrebu tampona kažu proizvođači tampona?

Vodeći proizvođači tampona Tampax i O.B. kao glavnu prednost proizvoda ističu njegovu moć upijanja. Tampon je napravljen tako da upija sadržaj. Sva lučenja iz vagine on će upiti i neće ih otpuštati u vaginu. Sa ove strane, tokom ciklusa, vi ćete se osećati bezbedno i čisto. Tamponi su odličan izbor jer su napravljeni od najfinijih materijala i postoji izbor veličine, a zaštićeni ste do 8 sati.

ALI, upravo ovo govori o tome da sve što je sipano na tampon neće delovati na vaginalnu sluzokožu, osim delimično na deo gde se tampon naslanja na vaš vaginalni zid. U ostatku vagine, posebno u predelu oko grlića materice, kao i na samom grliću neće postojati nikakav efekat.

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Šta lekari kažu da li treba staviti ulje na tampon?

Bez obzira da li preferiraju tradicionalnu ili konvencionalnu medicinu svi lekari se slažu u jednom – tampone ne treba koristiti van menstrualnog ciklusa. Alternativa koju spominju kao poželjnu, na primer, kako biste stavili povidon jod ili neku drugu tečnost u vaginu je sterilna gaza. Međutim, i za to se savetuje asistencija ginekologa ili stručnog lica, jer može doći do fizičke povrede. Gaza može da napravi mikroogrebotine, ako se ne aplicira pravilno, pa nije preporučljiva za upotrebu.

Zaključak

Bilo da se radi o bakterijskoj ili gljivičnoj infekciji, područja zahvaćena infekcijom koja nisu u direktnom kontaktu sa tamponom biće potpuno izostavljena iz delovanja eteričnog ulja. Na delove vagine gde je tampon oslonjen može postojati poboljšanje. Međutim, pogoršanje stanja je neminovno jer će se zaostala infekcija vremenom opet raširiti u vagini.

ulje na tampon
Photo by Natracare on Unsplash

Delovanje leka, stavljenog na tampon, na grlić materice, kako bi se sanirala neka promena nije moguće.