Bore i fleke na licu

Sve o borama i flekama na licu

Promene na koži usled starenja

Koža se s godinama stanjuje, pa je kao takva sklonija povredama i raznim oštećenjima. Ćelije se sporije obnavljaju. Dublji sloj kože se opušta, pa se pojavljuju i udubljenja i brazde na licu. Sposobnost kože da ostane hidrirana se smanjuje, pa je ona češto suva, a neretko se pojave i ljuspice.

Na koji način se dešavaju promene na koži:

  • Masne ćelije ispod kože vremenom počinju da se smanjuju. Unutrašnji sloj kože postaje tanji i ovakva koža je sklonija oštećenju i povredama. Rane i drugi problemi na koži se duže saniraju.
  • Koža počinje da gubi elastičnost jer se dublji slojevi kože opuštaju. Tako se dobijaju brazde i ulegnuća na koži.
  • Žlezde koje luče ulje koje predstavlja zaštitni sloj kože i hidrira ga polako smanjuju svoju funkciju. Koža je samim tim nezaštićena, suva i često se prave ljuspice.
  • Prve mimične bore – između obrava, na uglovima očiju i između usana i obraza počinju da se formiraju uglavnom oko 25. godine života. One se javljaju kao posledica ponovljenih kontrakcija mišića lica.
  • Gravitacija čini svoje, pa se javlja opuštenost obraza i kapaka.

Uticaj sunca na izgled kože

Izloženost sunčevim zracima dovodi do preranog starenja kože – fotostarenje, a u ozbiljnoj fazi i do melanoma (rak kože).

Do najvećeg oštećenja kože dovodi upravo izloženost sunčevim zracima. Ultraljubičasti zraci koji dovode do oštećenja kože su:

  • UVA (ultraljubičasti A) zraci utiču na duboke slojeve kože. Većina zraka koji dopiru do zemlje su UVA i oni nisu intenzivni kao UVB. Oni su konstantni tokom cele godine bez obzira na temperaturu i vremenske uslove, a prodiru i kroz staklo i oblake.
  • UVB (ultraljubičasti B) zraci su glavni uzrok opekotina od sunca. Oni uglavnom utiču na spoljne slojeve kože, a najintenzivniji su tokom letnjih meseci u periodu od 10-16h. Mogu se javiti opekotine na koži i tokom zimskih meseci na planinama ili mestima pod snegom. Sneg reflektuje zrake na kožu i lako se pojavljuju opekotine. Staklo filtrira većinu UVB zraka.

Najveći deo štete od sunca na koži se napravi u dvadesetim godinama života.

Svako izlaganje sunčevim zracima ubrzava proces staranja i vodi ka pojavi bora ili hiperpigmentacije. Dugoročno izlaganje sunčevim zracima je odgovorno za pojavu ćelija raka kože. Intenzivo sunčanje u ranoj mladosti je najvažniji uzrok pojave melanoma.

Formiranje bora od sunca

Kolagen je glavni protein koji je zadužen za strukturu kože, a sunčeva svetlost oštećuje taj elastin i koža ne može da ostane elastična i jaka. Neki od enzima koji se proizvode kao odgovor oštećenju kolagena proizvode neujednačen ten i brazde koje se zovu solarni ožiljci. Ponavljanje izlaganju suncu izaziva bore.

 

Šta je još odgovorno za pojavu bora


Najvažnija stvar koju možete da uradite za svoju kožu je ograničena izloženost suncu, uz obavezan zaštitni faktor, zdrava ishrana, prestanak konzumiranja alkohola u većoj meri, kao i cigareta, redovno vežbanje i zdrav san.

Boravak u zadimljenom prostoru, pušenje, kao i zagađen vazduh ubrzavaju nastanak bora, a mogu čak uticati i na pojavu melanoma. Vitamin E je važan antioksidans koji štiti ćelije kože od dejstva slobodnih radikala, a upravo zagađen vazduh smanjuje nivo vitamina E.

 

Fleke na koži

Postoji tri vrste fleka na koži: staračke fleke, purpura i seboroične keratoze.

Staračke fleke

Staračke fleke su poznate i kao lentigo fleke ili suncem izazvane pigmentne lezije. To su ravne smeđe mrlje na koži, uglavnom na delovima koji su izloženi suncu, pre svega na rukama i licu. Nasuprot svom imenu, ove fleke nemaju nikakve veze sa starenjem. Ove fleke često tokom godina postaju sve veće i tamnije ili se povećava njihov broj. Uglavnom su bezopasne, ali treba praviti razliku između lentigo fleka koje su rani znak melanoma. Više o flekama…

Uklanjenje fleka sa kože

  • hemijski piling,
  • krioterapija – blago zamrzavanje tečnim azotom,
  • upotreba krema za beljenje lica koje nisu tako efikasne kao hemijski piling, a zbog visoke koncentracije sastojaka za beljenje mogu izazvati trajno oštećenje kože (izvor: University of Maryland Medical Center),
  • upotreba prirodnih krema za beljenje kože,
  • tretiranje laserom koje je efikasnije od tretiranja kože tečnim azotom. Nešto skuplja metoda, ali sa manje neželjenih dejstava od krioterapije.

Purpura

Purpura su promene na koži koje nastaju kao sitno potkožno krvarenje. Kod starih ljudi se ova krvarenja javljaju češće kao posledica slabih krvnih sudova. Ne postoji poseban tretman ovih promena, osim izbegavanja trauma tkiva i trljanja kože, koje može oštetiti kapilare.

Seboroične keratoze

Ovo su uobičajeni poremećaji na koži kod starijih osoba. Njihov uzrok je nepoznat, a po pravilu se pojavljuju na glavi, vratu ili torzu. Imaju jasne granice kao da su zalepljeni za kožu, a mogu biti sa glatki, bradavičasti, smeđi ili crni. Ovo su benigne izrasline iako ponekad izgledaju kao melanom zbog nepravilnog oblika. Ukoliko imate bilo kakvu nedoumicu, obratite se dermatologu i on će vam reći razliku.

Seboroične keratoze se mogu ukloniti hiruškim putem, laserom, zamrzavanjem ili grebanjem.

 

Bore, bubuljice i fleke mogu smanjiti aktuelni proizvodi namenjeni za to, laserska terapija, hemijski pilinzi, dermoabrazija, injekcije kojima se popunjavaju bore, kao i estetska hirurgija (fejslifting, zatezanje čela i vrata).

 

Malus Olev

 

Save

Leave a Comment