Bebi se crveni guza

Pelenski osip

Zašto se javlja ojed kod bebe?

Vlažno i toplo područje, u kom koža ne može da diše je ”idealno” za pojavu pelenskog osipa, odnosno ojed. Izgled ojeda u predelu genitalija varira od toga da se koža blago zacrveni, zatim da ima sitne jarko crvene tačkice, do toga da se one šire u veće krugove ili linije koje do te mere mogu biti upaljene da se dešava čak i da se tačkice krvi pojave.

Iritirana koža može biti posledica: osetljive kože, malih pelena, nekog od sastojaka pelena, praška ili omekšivača, iritacija od urina ili stolice (ako je dete duže ostalo u prljavoj peleni), posledica nove hrane ili sredstva za higijenu ili uzrokovana antibiotskom terapijom. A najčešće se javlja kao posledica jednog ili više udruženih faktora.

Kako da sprečite pojavu pelenskog osipa?

Najvažnije je da bebina guza uvek bude čista i suva. Potrudite se da tokom dana neki vremenski period beba bude potpuno bez pelene da se osip suši na vazduhu. Što duže tako, to bolje.

Pri promeni pelena operite bebu čistom vodom, sa blagom kupkom, ako je potrebno da sperete neke masne kreme. Izbegavajte i sapune za pranje bebine guze.

 

Lečenje ojeda kod bebe

Morate veoma povesti računa, ako beba već ima osip. Idealno je da promenite pelenu istog trenutka kada se beba ukaki, ukoliko koristite platnene pelene, isti je slučaj i kada se beba upiški. Morate je odmah menjati čak i ako beba spava jer urin na koži samo pogoršava iritaciju.

Kod superupijajućih jednokratnih pelena je malo bolja situacija, pa ne morate menjati pelenu čim se beba upiški, jer one gotovo momentalno upijaju sav urin na mesto gde se izluči i područje ojeda ostaje suvo.

Sa druge strane, mana jednokratnih pelena je što kroz njih manje koža diše u odnosu na pamučne pelene koje nemaju plastični, nepropuštajući deo. Ako pamučne pelene preko imaju nepropuštajući sloj, onda ni kroz njih koža ne može da diše.

 

Šta mazati na ojed i osip kod bebe?

Za tretiranje ojeda mogu se koristiti kreme koje sadrže cink-oksid ili kreme koje imaju titanijum dioksid koji umiruju kožu i sprečavaju da urin dođe u kontakt sa kožom. Mana ovih preparata je što oni dodatno isušuju nežnu bebinu kožu.

Masti koje se uobičajeno koriste za tretiranje pelenskog područja su dobar izbor sve do momenta kada se ne pojavi osip. Međutim, tada ih treba izbegavati jer masna sredina pogoduje širenju gljivične infekcije koja se često javlja u narednoj fazi većeg osipa.

Kandida se često javlja kao posledica ojeda. Obično bebina koža tada izgleda jarko crveno, a ponekad se javljaju i ranice koje se samo još više zacrvene korišćenjem masne kreme. Beba postaje nervozna jer je to svrbi i boli. Najbolje bi bilo da uradite bris bebi sa tog područja ukoliko primetite ove simptome. Za lečenje se često prepisuju kreme koje sadrže nistatin ili klotrimazol.

Melem sa eteričnim uljima je moguće mazati i bebama, a on deluje antigljivično i antibakterijski. Uz to je 100% prirodan proizvod koji nema štetna dejstva na nežnu dečiju kožu. Eterična ulja lavande i rimske kamilice smanjuju upalni proces, ulje noćurka i tamanu ulje pomažu brže formiranje novog tkiva u fazi proliferacije i remodeliranja rane, a ulje čileanske divlje ruže aktivno pomaže proces epitelizacije i sprečava nastajanje ožiljaka. Ekstrakti kantariona, kunice i nevena, takođe pomažu brže zarastanje rane i deluju protivupalno.

Malus Olev

Save

Save

Leave a Comment